Bezwaar en beroep
Neemt u eerst contact met ons op als u bezwaar wilt maken? Wij denken graag met u mee. Komen we er niet uit? Dan kunt u bezwaar maken.
Tegen sommige besluiten kunt u geen bezwaar maken. U moet dan gelijk beroep aantekenen. U ziet in de bekendmaking van de besluiten in welke gevallen dit is. U leest op deze pagina wanneer u naar de rechter kunt.
Een bezwaarschrift moet u binnen de wettelijke periode van 6 weken na de verzenddatum van bekendmaking van het besluit indienen.
Bezwaar maken moet schriftelijk gebeuren. U kunt een e-mail sturen naar: info@eijsden-margraten.nl Let wel hierbij op dat uw bezwaarschrift een handtekening moet bevatten.
U mag ook een brief sturen naar:
Gemeente Eijsden-Margraten
College van burgemeester en wethouders
Postbus 10
6269 ZG Margraten.
- Uw naam, adres, woonplaats en eventueel een telefoonnummer.
- Omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt.
- Uitleg waarom u het niet eens bent met het besluit.
- De datum van het bezwaarschrift.
- Uw handtekening.
Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, ontvangt u van ons een ontvangstbevestiging. Ook is het mogelijk dat wij contact met u opnemen om te kijken of wij er samen uit komen.
Is dit niet mogelijk, dan zal uw bezwaar worden voorgelegd aan een onafhankelijke adviescommissie . U ontvangt een ontvangstbevestiging van deze commissie. Daarna ontvangt u vaak een uitnodiging voor een hoorzitting. Deze hoorzitingen vinden doorgaans op dinsdagvond plaats.
Tijdens de hoorzitting kunnen alle partijen het bezwaar toelichten en aanvullen. U kunt uzelf tijdens de hoorzitting laten bijstaan. U kunt bijvoorbeeld een familielid, kennis of advocaat meenemen. U kunt uzelf ook laten vertegenwoordigen. In dat geval doet iemand anders het woord voor u. U hoeft dan niet zelf aanwezig te zijn. Schakelt u een kennis of familielid in om u te vertegenwoordigen? Dan heeft die persoon een schriftelijke machtiging nodig die u heeft ondertekend.
Na de hoorzitting geeft de commissie een advies over uw bezwaarschrift. Het college van B&W neemt uiteindelijk een besluit op uw bezwaarschrift. U ontvangt dit besluit op bezwaar samen met het verslag van de hoorzitting.
Als u het niet eens bent met het besluit op bezwaar, kunt u beroep indienen. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje: wanneer kan ik naar de rechter?
Het college van B&W beslist binnen 12 weken op een bezwaarschrift. Deze 12 weken gaan in vanaf de dag na de dag waarop de periode voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. De gemeente kan deze periode eenmalig met maximaal 6 weken verlengen. Als dat het geval is, krijgt u hierover schriftelijk bericht.
Voorlopige voorziening
Diende u een bezwaarschrift tegen een besluit in bij de gemeente? Dan kan het zo zijn dat dit besluit niet wordt geschorst. Als iemand bijvoorbeeld een vergunning heeft gekregen, kan diegene hier gebruik van maken.
Wilt u een besluit laten schorsen? Dan moet u zo snel mogelijk bij de rechtbank Limburg een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dat kan alleen als u een bezwaarschrift bij de gemeente heeft ingediend.
Beroep
Bent u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente op het bezwaarschrift? Dan kunt u hier binnen 6 weken beroep tegen instellen bij de rechtbank Limburg. In het besluit op bezwaar staat waar u uw beroepschrift heen kunt sturen en aan welke eisen dit moet voldoen.
Ook kunt u tegen sommige besluiten geen bezwaar maken. U moet dan gelijk beroep aantekenen. In welke gevallen dit is, wordt aangegeven in de bekendmaking van de besluiten. Raadpleeg onze website voor de Bekendmakingen.
U vindt meer informatie over het indienen van beroep op de website van de rechtspraak.
Een bezwaar indienen kost niets. U bent ook niet verplicht een advocaat te nemen. U mág dat natuurlijk wel. Ook kunt u een getuige of deskundige een verklaring laten afleggen. Hier zijn meestal wel kosten aan verbonden.
Neem dan contact met ons op. Leidt dit niet tot een resultaat? Dan kunt u de gemeente in gebreke stellen. Wat dat betekent en hoe u dit doet, leest u op de pagina Dwangsom en beroep bij te laat beslissen.
Wilt u graag uw dossier inzien als u in bezwaar gaat? Dat is mogelijk. Neem hiervoor contact op met de medewerker van de betreffende afdeling.
Met een zienswijze kunt u reageren op een plan of een besluit dat onze gemeente wil nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ontwerpvergunning, een ontwerpbesluit of een ontwerp-omgevingsplan.
In een zienswijze kunt u aangeven waarom u het wel of niet eens bent met een ontwerpbesluit of -plan en waarom. Deze punten kan de gemeente meenemen voordat het definitieve besluit of plan wordt genomen.