Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)
Soorten parkeerkaarten
Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:
- bestuurderskaart, als u zelf een auto bestuurt;
- passagierskaart, als u reist als bijrijder;
- een combinatie van een passagiers- en bestuurderskaart;
- een instellingskaart, bedoelt voor bijvoorbeeld een verpleeghuis.
Bestuurderskaart aanvragen
U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken. Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B. De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.
Passagierskaart aanvragen
Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan.
Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. Én de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.
Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.
Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen
U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:
- u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
- u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.
Onderzoek
Om te bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart is bij een eerste aanvraag meestal een onafhankelijk geneeskundig onderzoek noodzakelijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een indicatiearts. Aan de hand van het medische advies wordt besloten of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart. Ook bij een wijziging of verlenging van de kaart, kan een onafhankelijk geneeskundig onderzoek noodzakelijk zijn. Bekijk hier de regeling gehandicaptenparkeerkaart.
Kosten
De legeskosten bedragen voor 2025 €31,85. Deze kosten bent u altijd verschuldigd ongeacht of het een toekenning of een afwijzing wordt.
Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart
Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Maar kan ook tijdelijk van aard zijn.
De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie.
GPK aanvragen
Direct regelen via iParticipatieEen GPK kunt u aanvragen via het burgerportal (iParticipatie). Als u geen DigiD heeft, dan kunt u het formulier printen en terugsturen naar de gemeente.