Mentale Gezondheid
Een goede mentale gezondheid is essentieel om optimistisch, zelfverzekerd, gelukkig, vitaal en veerkrachtig in het leven te staan. In Gemeente Eijsden-Margraten zijn er diversen initiatieven om de mentale gezondheid van volwassenen, jongeren en kinderen te verbeteren. Dit doen we door samen te werken met verschillende partijen en zorgprofessionals.
Jeugd- en gezinswerk is er voor alle inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten. Met vragen over de volgende onderwerpen kunt u bij ons terecht:
- Financiën en hulp bij administratie
- Werk en inkomen
- Opvoeden en opgroeien
- Relatieproblemen
- Huiselijk geweld
- Spanningsklachten
- Rouwverwerking
- Eenzaamheid
Spreekuur Margraten
- De locatie van het spreekuur in Margraten is ’t Hoes van Mergraote (Hoeskamer), Schinkepoort 69, 6269 DZ Margraten.
- Het spreekuur is op maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
- U kunt alleen terecht op afspraak via tel.nr.: 043 - 763 00 50. Let op! In schoolvakanties is er geen spreekuur in Margraten.
Spreekuur Eijsden
- De locatie van het spreekuur in Eijsden is Sociaal Centrum Eijsden, Prins Hendrikstraat 21, 6245 ED Eijsden-Margraten.
- Het spreekuur is elke donderdag van 9.00 tot 10.30 uur.
- U kunt alleen terecht op afspraak via tel.nr.: 043 - 763 00 50.
Ook kunt u gebruik maken van groepstrainingen. Zoals de ACT-voluit leven training, ACT 4 kids training, KIES-training (Kinderen In Echtscheiding Situaties) en Samendelen (rouwverwerking).
- ACT-voluit leven training / ACT 4 kids training
Tijdens een ACT-groepstraining krijgen volwassenen handvaten aangereikt om anders om te gaan met lichamelijk en psychisch leed. Denk hierbij aan tegenslagen, stress, spanningsklachten, angsten en depressieve gevoelens. Naast de ACT training voor volwassenen biedt Trajekt ook een speciale ACT 4 kids training voor kinderen op de basisschool (vanaf 8 jaar). Deze training is geschikt voor kinderen die onzeker, verlegen of vaak verdrietig zijn. Maar ook kinderen met vaak lichamelijke kwaaltjes en die diepingrijpende gebeurtenissen moeten verwerken.
-
KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties)
Het preventieve programma KIES biedt begeleiding en ondersteuning aan kinderen bij scheiding van de ouders. Het programma is laagdrempelig met korte groepsbegeleiding aan kinderen van 7 t/m 12 jaar.
-
Samendelen
Het programma Samendelen biedt ondersteuning in rouwverwerking.
Lees meer informatie op de website Maatschappelijk werk Eijsden-Margraten van Trajekt.
Voor kinderen op het primair onderwijs (-12 jaar) is er een actieve weerbaarheidstraining met uitdagende fysieke oefeningen. Deze draagt bij aan de fysieke weerbaarheid en aan de ontwikkeling en versterking van mentale en sociale vaardigheden. Aanmelden kan via de website van CJG043.
Naast Rots en Water biedt het CJG043 nog meer trainingen waar ouders en kinderen gratis aan kunnen deelnemen. Bekijk hier het aanbod van CJG043.
Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de landelijke organisatie voor preventie van suïcide (zelfmoord). Hun doelstelling is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door suïcide. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.
We streven naar het werken zo dicht mogelijk bij het kind. Medewerkers van Trajekt en het Sociaal Team Eijsden-Margraten zijn daarom regelmatig aanwezig op alle basisscholen. Om zo laagdrempelig te werk te gaan.
Voor vragen over opvoeden en opgroeien kunt u terecht bij maatschappelijk werkers via de website van Trajekt. U kunt bij hen terecht zonder verwijzing. De hulp is kosteloos en uiteraard zijn deze professionals gebonden aan het beroepsgeheim, waardoor uw informatie vertrouwelijk blijft.
Opbouwwerkers jeugd en gezin
Ook kunt u terecht bij de opbouwwerkers jeugd en gezin van Trajekt. Zij houden zich bezig met weerbaarheidstrainingen op en na school. En individuele opvoedondersteuning en groepsworkshops voor ouders. Het aanbod bestaat o.a. uit:
- Weerbaarheidstrainingen op en na school (ik, ok, wij ok en rots en water). Dit programma is gericht op klassen / scholen. Ouders kunnen dit niet zelf aanvragen. Een klas of school kan dit wel.
- Groepsworkshops voor ouders.
- Individuele opvoedondersteuning.