Kolken en kolkenreiniging
Het schoonmaken van de kolken is begonnen Twee keer per jaar worden de kolken schoongemaakt.
Hemelwater op de wegen, zoals regen en sneeuw, vangen we grotendeels op in kolken. Dit zijn de putten aan de zijkant van de weg. Het hemelwater en straatvuil in de vorm van slib, komen in de kolk terecht in een onderbak. Daar bezinkt het slib en het schone water wordt afgevoerd naar een (hemel)waterriolering of een greppel of waterbuffer.
Het schoonmaken van de kolken is begonnen
Twee keer per jaar worden de kolken schoongemaakt. We zuigen dan het slib uit de onderbakken van de kolken. Dit doen we in het begin van het jaar en net over de helft van het jaar. En natuurlijk ook als er tussendoor een kolk verstopt raakt. De planning van het schoonmaken kan veranderen als er veel sneeuw valt. De kolken worden pas schoongemaakt als ze sneeuwvrij zijn.
Verschil tussen rioleringen
We kennen gemengde rioleringen, waarbij schoon hemelwater en vuil water gezamenlijk in een buis worden afgevoerd. En er zijn gescheiden rioleringen, waarbij hemelwater en vuil water apart worden afgevoerd. U kunt ervan uitgaan dat de kolken op een hemelwaterriool lozen. Zo zorgen we dat het hemelwater niet vervuild wordt.
Loos geen vuil water op de kolken
Loos geen water in de kolken zoals bij de schoonmaak van huisvuil- en gft-containers. Of de inhoud van emmers waarin cement- en stucresten zitten. Verder vinden we helaas regelmatig hondenpoepzakjes in de kolken. Dit zorgt voor vervuiling en verstopping van de kolken.
Het goed afvoeren van hemelwater is heel duurzaam. Zo voorkomen we dat de riolering overbelast wordt. En het hemelwater kan vaak op een nuttige manier worden ingezet. Help ons en het milieu om schoon hemelwater goed af te voeren en duurzaam te hergebruiken. Dank alvast!