Raad en daad: een terugblik op de raadsvergadering van november deel 2
Op 12 november gaven de raadsfracties hun kijk op de begroting 2025-2028. (Zie de uitgave van Raad en daad vorige week in weekblad De Etalage.) Deel twee van de begrotingsvergadering vond plaats op 14 november. Het college van burgemeester en wethouders deelde toen zijn inzichten over de verschillende begrotingsonderwerpen >>
Belastingen en duurzaamheid
Op financieel gebied geeft wethouder Gerritsen aan voorstander te zijn van een verhoging van de onroerendezaakbelasting voor woningen en niet-woningen. Hetzelfde geldt voor de toeristenbelasting. Over duurzaamheid: dat is niet langer een keuze, maar een dringende noodzaak. Kijk naar de hittegolven en wateroverlast die ook Zuid-Limburg treffen. Een betere waterkwaliteit en schonere lucht vragen evengoed om aandacht. Daarom werkt de gemeente onder andere samen met Waterschap Limburg en Provincie Limburg om deze doelen te bereiken. Circulariteit is een ander belangrijk thema. Zo wordt afval steeds vaker hergebruikt door gemeentepartner Rd4. Een motie van EML over de realisatie van camera’s bij ondergrondse containers werd door de raad aangenomen. De raad besloot ook een amendement van de VVD, het CDA en Lijst Mourmans aan te nemen over het aanpassen van de tariefstijging OZB.
Woningbeleid
75% van de raadsfracties steunt het gemeentelijk woningbeleid. Wethouder Custers is daar blij mee. Het college wil de totstandkoming van sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen in de gemeente stimuleren. Ter vergelijking: het landelijke beleid richt zich op een derde goedkope koop- en huurwoningen en het Limburgse beleid op een derde goedkope koopwoningen, een derde sociale huurwoningen en een derde middeldure en dure koopwoningen. Een motie van PRO over de normering sociale huur in nieuwbouwplannen werd door de raad aangenomen. Evenals een motie van ODE over de ontwikkellocatie Oost-Maarland, een motie van EML en PRO over natuurinclusief bouwen en een motie van EML over het reserveren van budget voor speel en beweeg voorzieningen bij nieuwbouwplannen.
Iedereen telt mee
Inclusiviteit is het overkoepelende thema op sociaal gebied binnen de gemeente. Daarbij is er extra aandacht voor ondersteuning van de meest kwetsbare mensen. Het begrotingsprogramma ’Kwaliteit van leven’ speelt daarop in. Iedereen moet zich veilig voelen en er volledig bijhoren, verduidelijkt wethouder Piatek. Of je nu oud of jong bent, arm of rijk, wat je geloof ook is, waar je ook vandaan komt, wat je seksuele geaardheid ook is en hoe het ook is gesteld met je lichamelijke of geestelijke gezondheid.
Zebrapad in regenboogkleuren
Daarom ligt er in Margaten nu een nieuw zebrapad in de regenboogkleuren om de LHBTQIA+-gemeenschap symbolisch te steunen. De kortzichtige socialmediareacties op dat initiatief keurt hij ten zeerste af. In samenwerking met de Antidiscriminatievoorziening Limburg en het COC wil hij meer begrip kweken. Daarnaast geeft hij aan dat uit een recente armoedemeting van het CBS blijkt dat 1,9% van de inwoners van Eijsden-Margraten op of onder de armoedegrens leeft.
Lokale armoede- en schuldenproblematiek
Dat is weliswaar lager dan het Nederlands gemiddelde, maar dat neemt niet weg dat hij speciale aandacht heeft voor de lokale armoede- en schuldenproblematiek. Een voorlichtingscampagne voor de betrokken doelgroepen maakt daar deel uit van. Een voedselbank in Eijsden-Margraten is er overigens niet, want voor de opzet daarvan is een minimumaantal van twintig aanvragen nodig en dat aantal is er niet. Een motie van de VVD over vroegsignalering bij schuldenproblematiek werd door de raad aangenomen. In de portefeuille van wethouder Piatek werd daarnaast een motie van het CDA aangenomen over het adopteren van speeltuinen.
Burgerparticipatie en Verkeer
Bij burgerparticipatie gaat in het bijzonder de aandacht uit naar de jeugd. Het is een goed idee om middelbare scholen actiever te betrekken bij wat er allemaal speelt binnen de gemeente vindt wethouder Weling. Voor woningbouwprojecten betekent dit dat inwoners en overige belanghebbenden zo’n project mede mogen ’inkleuren’, maar dat de gemeenteraad beslist op welke locatie een project wordt uitgevoerd. Op verkeersgebied gaat zijn aandacht onder meer uit naar de reconstructie van de N598 tussen De Hut en De Plank en de heraanleg van fietspaden, de verharding van veldwegen en het mogelijke gebruik van stoeptegels met een laadkabelgoot voor elektrische auto’s. De raad nam een motie aan van de VVD over het beoordelen en verbeteren van de verkeersinrichting Bukel en twee moties van PRO over onverharde wegen en laden op stoeptegelniveau.
Hoogwaardig groen, huisbezoeken, cyberveiligheid
Hoogwaardig groen – en dan vooral in de vorm van bomen – is een ander belangrijk thema. Net als huisbezoeken voor minder mobiele inwoners die niet naar het gemeentehuis kunnen komen voor de benodigde documenten. Wat cyberveiligheid aangaat, krijgt het gemeentelijk ICT-systeem volgend jaar een update. Medewerkers van de gemeente nemen deel aan extra scholing over cyberveiligheid en -criminaliteit.
Landschap en natuur
In de portefeuille van de nieuwe wethouder Steijns-Huids ligt de nadruk op de agrarische sector en de moeilijke tijden waarin die verkeert. Hoe blijft die sector levensvatbaar voor de huidige generatie en toekomstige generaties? Daar zet ze zich voor in. Omdat die sector een cruciale rol vervult in het behoud van landschap en natuur. Het initiatief voor een levensbomenbos in elke kern past daarbij. Cittaslow, het verenigingsleven en kunst, cultuur en erfgoed zijn onveranderd belangrijk voor de gemeente en haar inwoners en verdienen daarom blijvende steun. De raad nam een motie aan van het CDA over de verhoging van subsidies en een motie van EML over een levensbomenbos.
Controleren en verantwoorden
De burgemeester levert een interne en externe bijdrage aan de begrotingsvergadering, de in zijn ogen belangrijkste vergadering van het jaar. Intern verzoekt hij de raad om ondanks alle ongetwijfeld goede bedoelingen niet te veel op de stoel van het college te gaan zitten door middel van diverse raadswerkgroepen. Dan blijft er meer tijd over voor de hoofdtaak van de raad: het college controleren en waar nodig ter verantwoording roepen.
Wees integer en werk samen
In het vervolg van zijn betoog doet hij een algemeen beroep op de raadsleden om zich verre te houden van intimidatie of agressie ten opzichte van elkaar, van wethouders en overige medewerkers van de gemeente. Waar het in het kort op neerkomt: wees integer en werk samen. Die boodschap geeft hij ook alvast mee aan de nieuwe medewerkers die de gemeente straks komen versterken bij de uitvoering van haar taken.
Externe samenwerking
Externe samenwerking is maatschappelijk, maar zeker ook economisch van directe invloed op de gemeentelijke begroting en in het verlengde daarvan op het welzijn van de inwoners van Eijsden-Margraten. Als voorbeelden noemt hij de relaties met de gemeente Maastricht, de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+. En met Voeren, Visé en de Chemelot-locatie in Sittard.
Stemmingsronde
Met uitzondering van PRO en ODE stemmen de raadsfracties vóór de begroting 2025-2028.
Amendementen en moties
Na een uitgebreid debat met de fracties en de indiening van 5 amendementen en 22 moties volgde de stemmingsronde. Naast de aangenomen moties haalden een aantal moties en amendementen de eindstreep niet. Wilt u weten welke dat zijn? Raadpleeg dan stukken van de raadsvergaderingen van november 2024 deel 1 en deel 2.