Raad en daad: een terugblik op het eerste deel van de begrotingsvergadering van 12 november
Hoe denken de raadsfracties over de financiële planning van de gemeente Eijsden-Margraten voor de jaren 2025-2028? Welke onderwerpen vinden zij onder meer (extra) belangrijk? Het eerste deel van de begrotingsvergadering vond plaats op 12 november.
EML
Op woongebied wil EML met een sociale toekomstvisie de boeren ondersteunen. Die staan voor de moeilijke vraag of ze moeten doorgaan met hun bedrijf. Over de woningnood in de gemeente: omwonenden maken massaal bezwaar tegen nieuwbouw omdat hun uitzicht, woongenot of parkeergelegenheid daardoor zou worden aangetast. EML pleit voor een cultuuromslag van ’tegen’ naar ’samen vooruit’. En voor meer speel- en beweegvoorzieningen bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen.
Levensbomenbos
EML is voorstander van een levensbomenbos in elke kern. Daar kunnen inwoners bomen planten ter herinnering aan een geboorte, huwelijk of overlijden. Er moeten huisbezoeken komen voor burgers die niet in staat zijn om naar het gemeentehuis te gaan voor burgerzaken. Verder is het onduidelijk welke Cittaslow-activiteiten precies plaatsvinden. Camerabewaking kan het storten van illegaal afval tegengaan. EML heeft moeite met de voorgenomen verhoging van de onroerendezaakbelasting.
VVD
Ouderenzorg, jeugdzorg of Wmo-voorzieningen: de VVD vindt een goede samenwerking tussen zorgaanbieders essentieel om te voorkomen dat inwoners van het kastje naar de muur worden gestuurd. De vroegsignalering van schulden en preventieve programma’s voor jeugd, gezondheid en sociaal isolement verdienen alle aandacht. Al krijgt de jeugd misschien wel té veel aandacht. Positief is de steun voor boeren die hun bedrijf willen verduurzamen. Net als de nadruk die ligt op sociale huur en betaalbare woningen in alle kernen. De aanpassing van de infrastructuur in combinatie met onderhoud is nodig om de verkeersveiligheid te garanderen.
Fysieke servicepunten
Fysieke servicepunten helpen burgers die digitaal niet zo vaardig zijn om gemakkelijk toegang te krijgen tot gemeentelijke diensten. Om cybercriminaliteit tegen te gaan, moet de gemeente investeren in personeelstrainingen. En waar liggen de prioriteiten in financieel moeilijke tijden? De VVD is verbaasd over de aanzienlijke verhoging van het budget voor het onderhoud van het openbaar groen. Een verhoging van de onroerendezaak- en toeristenbelasting kan te veel druk uitoefenen op inwoners en bezoekers.
CDA
Stijgende armoede, schuldenproblematiek, sociale druk. De ondersteuning van kwetsbare inwoners is een speerpunt van het CDA. Preventieve maatregelen zorgen voor minder kosten en vooral voor een beter bestaan. Taalcursussen en begeleiding van statushouders en nieuwkomers zorgen ervoor dat ze zich op hun plek voelen. Het verenigingsleven stimuleert een sterke sociale verbinding. Een bredere rol voor de verenigingsconsulent maakt die verbinding alleen maar sterker. Economische initiatieven dienen in evenwicht te zijn met natuurbehoud. Tegelijkertijd moeten boeren kunnen blijven boeren. Een mooi voorbeeld is agrarisch natuurbeheer, waarbij ze financieel worden beloond als ze daaraan bijdragen.
Uitbreiding burgerparticipatie
Het CDA wil inwoners mee laten denken over de opzet en invulling van nieuwbouwprojecten. De toewijzing van de bouwlocaties blijft voorbehouden aan de gemeenteraad. Burgerparticipatie verdient sowieso uitbreiding en ook jongeren zijn gebaat bij meer politieke kennis. Dan weten ze hoe een gemeente werkt en leren ze de Nederlandse democratische waarden beter kennen. De voorgestelde verhoging van het onroerendezaaktarief is ook voor het CDA een te grote stap. Dat geldt niet voor de toename van de toeristenbelasting, al is die niet altijd evenredig verdeeld.
PRO
PRO maakt zich sterk voor meer inclusieve en duurzame woningbouw. Daar is een radicale omslag in denken voor nodig. Zo wil PRO bij de ontwikkeling van nieuwe huisvestingsinitiatieven óók aandacht schenken aan die andere medebewoners van Eijsden-Margraten: de vogels. Daarnaast is het een feit dat veel starters geen woning kunnen vinden. Of dat ze die door de buitensporig hoge prijzen niet kunnen betalen. Wat trouwens te denken van de oerconservatieve gedachte dat een gezin uit een man en vrouw met gemiddeld twee kinderen bestaat? 31% van de huishoudens zijn inmiddels eenpersoonshuishoudens.
Misvatting
Het is een misvatting dat de gemeente projectontwikkelaars niet kan voorschrijven om te voldoen aan duurzaamheidseisen. En niet iedereen in Eijsden-Margraten ervaart voorspoed en verbondenheid. Denk aan de LHBTQIA+-gemeenschap. Aan vluchtelingen. Aan eenzame ouderen en jongeren en aan degenen die in armoede leven. Neemt de gemeente hen en alle overige burgers wel voldoende serieus? PRO maakt zich daar zorgen over.
ODE
Iedereen weet dat gemeenten het moeilijk krijgen de komende jaren omdat de Rijksoverheid de geldkraan dichtdraait. Hoe kan het dan dat er een plan ligt om aan de Rijksweg bij Margraten een museum te bouwen waar niemand op zit te wachten? ODE is ook van mening dat de gemeente meer kan doen aan klimaatherstel. Zo is terrasverwarming en -koeling niet verboden. Er is evenmin sprake van tegelbelasting om de verstening van tuinen tegen te gaan. Een positieve uitzondering vormen de nieuwbouwplannen bij Gronsveld. Daarin is een maximaal percentage aan verstening per kavel opgenomen.
Nieuw systeem?
Het idee bestaat dat de sociale woningbouw in Eijsden-Margraten zijn langste tijd heeft gehad omdat die te kostbaar is. Het systeem moet op de schop. Goed, maar wat is dan een duidelijk voorbeeld van een nieuw systeem? En waarom zou burgerparticipatie niet gelden wanneer het gaat over nieuwe woningbouwplekken? Dat past niet bij een gemeente die zichzelf als een serieuze vertegenwoordiger van de democratie beschouwt. ODE distantieert zich ook van het voornemen om Trump te verwelkomen in Margraten. Zo’n man hoort niet thuis op een begraafplaats met mensen die stierven voor de democratie.
Lijst Mourmans
De nieuwe eenmansfractie Lijst Mourmans vraagt specifiek aandacht voor twee onderwerpen. Het eerste is de parkeerproblematiek voor mindervaliden. De afgelopen jaren hebben vooral zorginstellingen zoals huisartsenpraktijken geïnvesteerd in het toegankelijk maken van hun gebouwen voor deze doelgroep. Helaas is er bij veel van deze instellingen geen adequate parkeerplek in de directe nabijheid van de toegang. Lijst Mourmans vraagt de gemeente om in samenspraak met Platform Zorgvragers Eijsden-Margraten te onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn.
Hondenbeleid
Het tweede onderwerp richt zich op het hondenbeleid. In de gemeente Eijsden-Margraten geldt een verbod voor het laten loslopen van honden, op een enkel losloopgebiedje na. Dit komt niet overeen met eerder ingesteld beleid, zodat ruim tweeduizend gezinnen de gemeente in dit geval als niet-betrouwbaar ervaren. Daarom vraagt Lijst Mourmans om een aanpassing van het nu geldende beleid.