Hoe werkt het?
Onder de Omgevingswet wordt onderscheid gemaakt tussen de toets aan de regels die gelden voor de fysieke leefomgeving (voorheen bestemmingsplan en welstand) en de toets een de technische eisen. We noemen dit: de knip.
In onder andere de Wet kwaliteitsborging is bepaald wanneer u een omgevingsvergunning nodig heeft voor de technische toets en wanneer u een melding moet indienen. Daarnaast heeft u een informatieplicht ten opzichte van de gemeente, als u daadwerkelijk gaat starten.
Pas als u alle toestemmingen heeft, mag u beginnen met de werkzaamheden.
Houd er rekening mee dat ook nog andere toestemmingen nodig kunnen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van stikstof, inritten, waterinfiltratie of het kappen van bomen.
Wat moet ik doen?
U heeft een plan, wilt weten wat u moet doen en welke toestemmingen u moet aanvragen. De eerste stap die u neemt is controleren of het plan past binnen het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). U kunt dit doen via 'Regels op de kaart' (voorheen www.ruimtelijkeplannen.nl) via het Omgevingsloket. Een omgevingsplan bevat algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan onder de Omgevingswet. In het omgevingsplan staan meer regels dan in voorheen het bestemmingsplan. Hierdoor kunt u met één klik op de kaart zien welke regels op uw locatie van toepassing zijn. Zowel oude bestemmingsplannen als nieuwe omgevingsplannen kunt u op de kaart zien.
Plan past niet binnen het omgevingsplan
Als uw plan niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan, kunt u in sommige vallen toch toestemming krijgen voor uw initiatief. De eerste stap (als u niet voldoet aan het omgevingsplan) is het verkennen van uw idee.
Als uw idee positief wordt beoordeeld zijn twee stappen mogelijk, namelijk het aanpassen van het omgevingsplan of het aanvragen van een vergunning om af te wijken van het omgevingsplan. Meer informatie over het aanpassen van het omgevingsplan vindt u hier. De procedure voor het aanvragen van een omgevingsvergunning om af te wijken van het omgevingsplan vindt u hier.
Omgevingsvergunning
Als u toestemming heeft voor het wijzigen van het omgevingsplan dan wel een omgevingsvergunning heeft ontvangen, of indien uw initiatief al voldeed aan het omgevingsplan, heeft u vaak alsnog een omgevingsvergunning nodig.
Dit is het geval wanneer het omgevingsplan aangeeft dat u een omgevingsvergunning nodig heeft voor de omgevingsplanactiviteit, dit kan bijvoorbeeld als u een woning, bedrijfshal of mantelzorgwoning wilt realiseren. In bepaalde gevallen kunnen bepaalde activiteiten vergunningsvrij.
Adviseur
De gemeente heeft bij (bouw)plannen enkel een toetsende taak wat betreft de regels voor de fysieke leefomgeving. Een (bouwkundig) adviseur kan u adviseren over de procedure. Hij/zij kan samen met u kijken welke regels voor u van toepassing zijn en u helpen bij het maken van een (bouw)plan. De adviseurs in de regio zijn bovendien bekend met de regels voor het verkrijgen van toestemmingen.
U heeft een plan, wilt weten wat u moet doen en welke toestemmingen u moet aanvragen. De eerste stap die u neemt is controleren of het plan past binnen het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). U kunt dit doen via het Omgevingsloket. Een omgevingsplan bevat algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan onder de Omgevingswet. In het omgevingsplan staan meer regels dan in voorheen het bestemmingsplan. Hierdoor kunt u met één klik op de kaart zien welke regels op uw locatie van toepassing zijn.
Plan past niet binnen het omgevingsplan
Als uw plan niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan, kunt u in sommige vallen toch toestemming krijgen voor uw initiatief. De eerste stap (als u niet voldoet aan het omgevingsplan) is het verkennen van uw idee middels het indienen van een Conceptverzoek.
Als uw idee positief wordt beoordeeld zijn twee stappen mogelijk, namelijk het aanpassen van het omgevingsplan of het aanvragen van een vergunning om Afwijken van het Omgevingsplan.
Omgevingsvergunning
Als u toestemming heeft voor het wijzigen van het omgevingsplan dan wel een omgevingsvergunning heeft ontvangen, of indien uw initiatief al voldeed aan het omgevingsplan, heeft u vaak alsnog een Omgevingsvergunning nodig.
Dit is het geval wanneer het omgevingsplan aangeeft dat u een omgevingsvergunning nodig heeft voor de omgevingsplanactiviteit, dit kan bijvoorbeeld als u een woning, bedrijfshal of mantelzorgwoning wilt realiseren. In bepaalde gevallen kunnen bepaalde activiteiten vergunningsvrij.
De gemeente heeft bij (bouw)plannen enkel een toetsende taak wat betreft de regels voor de fysieke leefomgeving. Een (bouwkundig en/of ruimtelijk) adviseur kan u adviseren over de procedure. Hij/zij kan samen met u kijken welke regels voor u van toepassing zijn en u helpen bij het maken van een (bouw)plan. De adviseurs in de regio zijn bovendien bekend met de regels voor het verkrijgen van toestemmingen.