Opvang Oekraïense ontheemden op terrein Pelikaanhal
De gemeente Eijsden-Margraten gaat 300 ontheemde Oekraïners opvangen voor de periode van twee, maximaal 3 jaar. Daarvoor plaatsen we op het terrein van de Pelikaanhal tijdelijke zelfstandige woonunits. Zo helpen we mensen die door de oorlog in Oekraïne geen thuis meer hebben. En we dragen bij aan de landelijke opvangopgave.
Start bouw in januari 2025, opening in maart
Op de opvanglocatie komen zelfstandige woonunits, elk met een eigen badkamer en keuken. De locatie wordt dag en nacht beveiligd en professioneel beheerd. De bouw begint in januari en de opening is gepland in maart. Na maximaal drie jaar wordt het terrein natuurgebied. Dit past binnen de ecologische ontwikkeling van Poort van het Heuvelland.
Burgemeester Alain Krijnen: “Met dit besluit tonen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We bieden kwetsbare mensen een veilige plek. En tegelijk investeren we in de toekomst van Poort van het Heuvelland.”
Betrekken omwonenden en betrokkenen
De gemeente informeert omwonenden, scholen, huisartsen, ondernemers en andere betrokkenen. Direct omwonenden ontvangen vanaf woensdag 8 januari een informatiebrief. Hierin worden ze uitgenodigd voor een tweetal informatieavonden.
De data en locaties voor de informatieavonden zijn:
- Heer, Aen de Wan, woensdagavond 15 januari 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
- Cadier & Keer, ’t Keerhoes, donderdagavond 16 januari 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur).
Afbeelding locatie Pelikaanhal in rode cirkel
- Waarom vangen we Oekraïense ontheemden op in onze gemeente?
Het is een taak van gemeenten om bij te dragen aan de tijdelijke opvang van mensen in nood. De gemeente Eijsden-Margraten doet dit door zelfstandige woonunits voor 300 ontheemde Oekraïners op het terrein van de Pelikaanhal te plaatsen. De opvanglocatie blijft twee, maximaal drie jaar bestaan, daarna geven het we het gebied aan de natuur. Dit past binnen de ecologische ontwikkeling van het gebied Poort van het Heuvelland. - Waarom kiezen we voor deze locatie?
De Pelikaanhal en het gebied daarom heen, heeft een aantal voordelen. Het gebied heeft een maatschappelijke bestemming en een geschikte oppervlakte. Op dit moment is er veel overlast rondom de Pelikaanhal. We slopen de hal en plaatsen tijdelijke woonunits op deze locatie. Na twee, maximaal drie jaar geven we de grond terug aan de natuur en het landschap. - Hoe betrekken we de omgeving bij de plannen?
De mensen die in de buurt wonen, scholen, huisartsen, ondernemers en maatschappelijke organisaties informeren we goed en op tijd. We maken een klankbordgroep waarmee we in gesprek blijven met de omgeving. Ook is er veel contact met de gemeente Maastricht. - Wat betekent de opvanglocatie voor de mensen in de buurt?
We richten de locatie zorgvuldig in en zorgen voor een goed beheer. Er komt dag en nacht beveiliging. Ons doel is dat de omgeving zo min mogelijk last heeft van de opvanglocatie. We zorgen dat de omgeving verkeersveilig is en dat we iedereen goed informeren over de plannen. We houden ook rekening met zorgen over de leefbaarheid en het omgaan met elkaar. - Wat gebeurt er na de opvangperiode?
Na twee, maximaal drie jaar gaat de opvanglocatie weer weg. Het terrein ruimen we op en maken we goed schoon. Daarna geven we het gebied aan de natuur. Dit past binnen de ecologische ontwikkeling van de Poort van het Heuvelland. - Hoe wordt de opvanglocatie betaald?
Het grootste deel betaalt het Rijk en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De gemeente heeft de Pelikaanhal gekocht; de Veiligheidsregio Zuid-Limburg betaalt huur aan de gemeente. - Wat doen scholen voor de Oekraïense kinderen?
We betrekken scholen in de regio bij de planning en begeleiding van de Oekraïense kinderen. We zorgen voor voldoende onderwijsplaatsen en helpen mee met het leren van onze taal en cultuur. Zo leren de kinderen zich snel aan te passen aan het leven hier. - Welke veiligheidsmaatregelen zijn er?
De opvanglocatie wordt dag en nacht beveiligd. De professionele begeleiding op de locatie zorgt voor toezicht en helpt waar dat nodig is. Met verschillende partners werken we aan een opgeruimde, rustige en veilige omgeving. - Hoe pakken we de verkeer rondom de opvanglocatie aan?
Samen met de betrokken partijen werken we aan een verkeersplan. We proberen te zorgen dat er zo min mogelijk overlast is. We onderzoeken bijvoorbeeld of we aanpassingen moeten doen aan de Pater Kustersweg en de Rijksweg. - Vanaf wanneer informeert de gemeente iedereen?
Op 8 januari 2025 informeren we iedereen die bij de opvanglocatie betrokken is en in de buurt woont. - Zijn er voordelen voor onze gemeente?
Ja. er zijn een aantal voordelen. We dragen bij aan de opvang van mensen in nood in onze regio. De opvanglocatie blijft twee, maximaal drie jaar bestaan, daarna geven het we het gebied aan de natuur. Dit past bij de ontwikkeling van het gebied Poort van het Heuvelland. En als laatste kan de gemeente de problemen rondom de Pelikaanhal oplossen. - Hoe zorgt de gemeente voor draagvlak?
Dit doen we door iedereen open en eerlijk te informeren. Ook halen we vragen en zorgen op van de direct omwonenden. Dit doen we via de klankbordgroep. We betrekken op tijd alle belangrijke partijen en inwoners bij dit project. En we organiseren gesprekken via een klankbordgroep. We blijven werken aan zo min mogelijk impact op de omgeving.
Neem contact op als u vragen heeft of meer wil weten. U kunt ons bereiken via telefoon 043 458 8488 of e-mail: info@eijsden-margraten.nl
Kijk bij onze openingstijden Locaties en openingstijden wanneer wij telefonisch bereikbaar zijn.
Raadpleeg de website van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne :: Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor algemene informatie over de opvang van Oekraïense ontheemden.